Plasebo diye bir kelimeyi eminiz ki en azından bir defa duydunuz. Peki ne anlama geldiğini biliyor musunuz ? Veya tıp dünyası için ne anlam ifade ettiği hakkında bir fikriniz var mı ?
Plasebo, 14.yüzyılda ölülerin arkasından para karşılığı ağlayan kişilere verilen ad olarak ortaya çıkmış bir sözcük. Anlam olarak sizi hoşnut edeceğim manasına gelen kelime özellikle günümüzde tıp dünyasında bilinen ve önem arz eden bir konuma geldi.
Sağlık dünyasında kullanılan anlamı ile plasebo, tedavi özelliği olmayan zararsız farmakolojik maddelerin hastaların kendilerini iyi ve sağlıklı hissetmelerini sağlayan etkileridir.
Şamanlar, büyücüler, doktorlar tarafından uzun yıllar boyunca hastalar üzerinde denenen bu maddelerin insan psikolojisine olumlu yönde etki ettiği artık bilinen bir gerçek.
Kişiye ilaç olduğu izlenimi verilerek sunulan bu maddeler hastayı daha hızlı ve acısız bir şekilde iyileştiğine inandırma özelliği sayesinde “plasebo etkisi” denilen bir kavramın da varlığına temel oluşturur hale geldi.
Bu etkiye neden olan etkenler arasında; iyileşme beklentisi, acının azalmasına duyulan ihtiyaç, sosyal öğrenme ve beyindeki ödül devrelerinin çalışması örnek verilebilir.
Tıp dünyasında bu etki üzerinde çalışmalar sürüyor. Neden bu tür bir iyileşme ihtiyacı sonucu hastalar olumlu yönde düzelme eğilimleri gösteriyor işte cevabı aranan en temel soru bu.
Şimdilik plasebo etkisi hastada uzun vadeye yeterince yayılmasa da, yapılacak araştırmalar ilaçların yanı sıra psikolojik faktörlerin katkısıyla da iyileşmeyi sağlamaya yönelik girişimlerin artacağını gösteriyor.
Hemen herkesi ilgilendiren bu önemli konuya ilişkin yazının detaylarına bu linkten ulaşabilirsiniz.
18 Nisan, Kaynak: http://www.acikbilim.com Fotoğraf Kaynağı: http://www.dingtwist.com