Geleceğin binaları daha akıllı, kullanışlı, modern, geri dönüşebilir ve esnek olma yolunda ilerliyor. Bunlara en son örnek ise; dünyaca ünlü Sidney Opera Binası’nın dizaynını gerçekleştiren ‘Arup’ firmasından geliyor.
OECD’nin 2050 yılı için öngördüğü rapora göre; 6.3 milyarı şehirlerde yaşayacak olan 9 milyarlık nüfusu, kısıtlı olan kaynaklarla besleyebilmek için daha çevreci ve çok amaçlı binalar yapılması kaçınılmaz olarak görünüyor.
Bu konuda çalışan ‘Arup’ firması da; sadece uzunluğu ile değil, her katında farklı faaliyetlerin yerine getirildiği, çevreci, tarım yapılabilen, eğitim bölümlerini içinde barındıran ve enerji kaynağını üretebilen bir akıllı bina tasarımı üzerinde duruyor. Bu binaların ayrıca çeşitli ulaşım vasıtalarına da direk erişim imkanı sunabilmesi üzerinde duruluyor.
Topluluk alanları ve geri dönüşüm için ayrılmış kısımları da bulunacak tasarım; alan kullanımında daha da verimli olmayı hedefliyor. Daha yüksek binalar ve kullanılabilir alanı çeşitli aktivitelere ayrılmış tasarımların özellikle 2050 yılı gelecek öngörülerinde sıkça yer alması bekleniyor.
Tasarlanan gökdelenin ilginç diğer özellikleri arasında; yer altından taşıma imkanı sunması, gökdelenin akıllı robotlar yardımı ile temizlenmesi ve parçalarının değiştirilebilmesi örnek olarak söylenebilir.
2050 yılına henüz uzun bir zaman olmasına rağmen; mimarlar gelecek planlarını yapmaya şimdiden başlayıp, hayatımızı kolaylaştırmak için gereken alt yapı konusunda adımlar atmaya devam ediyorlar. Geleceğimize yönelik öngörülerde bulunan yazının tamamını okumak isteyenler buradan ulaşabilirler.