Tarihte birçok bilim adamı, mucit ve girişimci vardır ki, birçok bilimsel ilerlemenin ana itici gücü de bu değerli insanlardır. Bu büyük şahsiyetleri tanıttığımız blogumuzun ‘Hayalini Gerçekleştirenler’ bölümümüzün sıradaki konuğu ise matematik, astronomi ve coğrafya alanlarında değerli katkıları olan Harezmi.
770 yılında Özbekistan’ın Karizmi kentinde doğan Harezmi; gençlik yıllarına girdiği andan itibaren devrin en önemli bilim merkezlerinden birisi olan Bağdat’a gider. Abbasi halifesi Me’mun tarafından saray kütüphanesinde görevlendirilen bilim adamı, aritmetik alanında çalışmalara başlar. Bu konuda yazdığı eserin orijinal kopyası mevcut olmasa da Latince’ye çevrilmiş hali sayesinde hem Avrupa Hint rakamlarını tanımış olur, hem de Harezmi bilim dünyasında tanınır.
Harezmi; esas ününü ise cebir konusunda yazdığı kitapla kazanır. Birinci ve ikinci dereceden denklemleri açıklayan eseri 12.yüzyılda Latin diline çevrilen Harezmi sayesinde Avrupa cebir ilmini tanımış olur. Bilinirliği cebir ile öylesine özdeşleşir ki Harezmi batı dünyasında cebir kelimesinden esinlenerek ‘Algebra’ ismiyle tanınır hale gelir. Ayrıca sinüs ve kosinüs’ü ilk kullanan kişi olduğu da birçok bilim tarihçisi tarafından kabul edilir.
Matematik dışında astronomi ile de ilgilenen bilim adamının yıldız konumları hakkında yaptığı çizimler ile Güneş saatleri hususunda da çeşitli çalışmaları mevcuttur. Harezmi; astronomi dışında, coğrafya alanında da Batlamyus’un kitaplarını tercüme ederek İslam dünyasına yeni bilgiler kazandırmıştır. Enlem ve boylam değerleri hakkında bilgiler barındıran bu kitabın haricinde, Nil nehrinin kaynağı üzerine çizimler ve dünya haritası çizimleri de yapan bu büyük bilim adamı, ardında çok sayıda çizim ve kuram bırakmıştır.
840 yılında ölen ve batı dünyası’na da oldukça faydalı olan Harezmi, çağının en önemli bilim adamlarından birisi olmuştur.
22 Ocak, Kaynak: http://www.gelisenbeyin.net
Kaynak: http://www.actready.net