Tarihin kaydettiği önemli dehaların, mucitlerin ve bilime meraklı kişilerin konu edildiği blogumuzda birçok değerli simayı tanıtıp, Isaac Newton’u atlamak olmazdı. Hayallerini gerçekleştirenler bölümümüzün bu yazıdaki konuğu da bilime yaptığı değerli katkılarıyla Newton oluyor.
1642 yılında İngiltere’de dünyaya gelen Newton; bir çiftlik sahibinin oğluydu. Küçük yaşta öksüz kalınca büyükannesi tarafından büyütüldü. Daha o yaşlarda kimya bilimine merakı başlamıştı.
Genç Newton; 1660 senesinde Trinity College’da okumaya başladı, ancak veba salgını yüzünden 1665’te okulu kapatılınca doğduğu topraklara dönerek çalışmaya devam etti. Sürekli bir deney ve araştırma halinde yaşamaya başlayan genç bilim adamı matematik, diferansiyel, metalurji ve beyaz ışığın ayrıştırılması gibi farklı konularda kendisini geliştirdi.
1668 yılında ilk yansımalı teleskobu yapan Newton, 1669’da Trinity College’da matematik profesörü, ertesi yılda optik profesörü oldu. 1672 yılında ‘Kraliyet Bilim Akademi’sine seçilip 1703-1727 arasında başkanlık görevini de yürüttü.
Newton hakkında herkesin aklında yer eden elma olayını hepiniz duymuşsunuzdur. Doğru olup olmadığı tartışma konusu olan bu olayın yüzyıllar içinde masalsı bir hale bürünmesine rağmen; Newton’un evrensel kütle çekim yasası, akışkanlar hesabı, hareket yasaları ve optik bilimi hakkında değerli kavramları ortaya çıkardığı döneme de bir başlangıç noktası olması açısından da renk katan bir olay olduğu ortada.
1687 yılında ‘Doğa Felsefesinin Matematik İlkeleri’ adlı eseri ile kendi bilimsel kariyerinin zirve noktalarından birini yaşayan Newton, bazıları sonradan Albert Einstein ve diğer bilim adamları tarafından yenilenip, çürütülse de kendi zamanı adına oldukça öncü bir kitap yayınlamış oldu. 1704 yılında da bir diğer önemli eseri ‘Optik’ ile bilimsel açıdan önemli başka bir eser daha verdi.
1696 yılında ‘Kraliyet Darphane’si müdürü olarak özellikle sahte para karşıtı mücadeleye önem verdi. 1705 yılında ‘şövalye’ ünvanı kazanan Isaac Newton 1727 yılında öldü ancak gençlerin örnek alacağı, günümüzde de adını yaşatacak çok sayıda değerli kavram, teori ve bilimsel aletler sayesinde tarihin en önemli dehaları arasındaki yerini aldı.
12 Ocak, Kaynak: http://www.matematikciler.com
Kaynak: en.wikipedia.org