Birçok bilim adamı ve mucit tarihe geçen çeşitli buluşlar üretmiş ve kendi adlarını gelecek nesillere taşımıştır. Bizde bu önemli bilim adamı ve mucitlere yer verdiğimiz blogumuzda bu sefer Thomas Edison’u konuk ediyoruz.
Thomas Edison; 1847 yılında Ohio, ABD’de doğdu. Kalabalık bir aile ortamında dünyaya gelen Edison 7 kardeşin en küçüğüydü. Küçük Edison ilkokul çağına geldiğinde ailesi Michigan’daki Port Huron taşındı. Ancak burada algı yavaşlığı yaşadığı gerekçesiyle 4 ayın sonunda okuldan uzaklaştırıldı ve evde özel öğretmenleri ile çalışarak eğitimine devam etti.
Buna rağmen yılmayan Edison; evinin kilerinde kendi çabaları ile kimya laboratuvarı kurup, deneyler yapmaya ve Volta kapları ile elektrik akımı elde etmeye yönelik çalışmalar yaptı. Üretkenlik konusunda örnek olan Edison kendisine ait bir telgraf yapıp, mors alfabesini de öğrendi.
Kulaklarından geçirdiği bir rahatsızlık sonucu işitme sorunları yaşamaya başlayan Edison; 12 yaşındayken bir trenin vagonunda hem gazete basıp, satıyor hem de dergi ve meyve satmak gibi işlerle de meşgul oluyordu. Fakat burada da vagonda yangın çıkması sonucu işinden olup, ayrıca kulaklarındaki işitme sorunu da büyüdü. Bunun üzerine telgrafçılığa yönelen Edison çeşitli yerlerde çalıştı.
1869 yılına sorunlu ve borç içinde giren mucit; 1870’li yıllarla birlikte buluşlarının sayesinde ismini duyurdu. En önemli buluşlarından olan elektrik ampulünü 1879 yılında icat edip,ertesi sene geliştirilmiş halini piyasaya sundu. 1883’de ise akkor lambayı keşfederek ampulün halk arasında yayılmasını sağladı.
Edison, Menlo Park’ta endüstriyel amaçlı kurduğu laboratuvarla birlikte icatlarında ve teknolojik geliştirmelerinde düzenli bir yapıya kavuştu. Elektrikli kayıt cihazı, gramafon ve akkor lambayı bulup, telgrafı geliştirdi. Bunun dışında elektrikli aydınlatma ve elektrikli tren konularında da büyük geliştirmeler yaptı. 84 yıllık ömrü boyunca 1000’den fazla patentin sahibi olan bu üretken mucit ‘General Electric’ şirketinin de kurucusu olarak önemli mucitler arasında yerini aldı.
9 Ocak, Kaynak: tr.wikipedia.org
Kaynak: tr.wikipedia.org
Çok güzel çalışmalar ve araştırmalar yapılmakta çok teşekkür ediyorum her gün yeni bir şeyler öğrenmek bana mutluluk veriyor.
Yazılarımızı takip ettiğiniz için bizde size teşekkür ederiz.