İnternet günümüzde vazgeçilmeyen bir kavram olarak hayatımızın baş köşesine oturdu. Artık herhangi bir işi halletmek için çalışırken interneti istemsiz olarak kullanır hale gelmemizde bunun ufak ve etkili bir örneği.
Peki internet bu kadar yoğun bir kullanıma ne kadar dayanacak? Soruya cevap yeni yeni gelişen ve yaygınlaşan bir adresleme sistemi ile geldi. IPv6 denilen bu sistem sayesinde internetin yaşayacağı bazı kritik sorunlar en azından şimdilik önlenmiş olacak.
Ipv6, Internet Protocol Version 6 kelimelerinin baş harflerinden oluşan ve Türkçe’de Internet Protokol sürüm 6 anlamına gelen internette iletişimi sağlayan yeni protokolün adıdır. IPv6, 32 bitlik bir adres yapısına sahip olan IPv4’ün adresleme konusunda artık yetersiz kalması ve ciddi sıkıntılar meydana getirmesi üzerine geliştirilmiştir.
IPng olarak da bilinen yeni nesil IP versiyon 6, IPv4 ün yaygın kullanım karşısında yaşadığı bazı yetersizliklerini gidermek amacıyla tasarlanmış yeni nesil internet protokolü. Temel geliştirilme nedeni artan internet kullanımı ile mevcut internet protokolünün adresleme sınırlarına yaklaşılmış olması olarak nitelendirilebilir.
IPv6 sisteminin getirdiği avantajlara örnek olarak; IP adres boyunun 32 bitten 128 bite çıkarılması, başlık yapısının değiştirilmesi, yeni adresleme modlarının eklenmesi, onaylama ve gizlilik özelliklerinin artırılması gösterilebilir.
Ipv6’nın özelliklerini de birkaç madde halinde sıralamak istersek; ağ seviyesinde güvenlik, öncelikli iletim desteği, genişletilebilirlik, komşu düğümlerle etkileşim için yeni protokol, servis kalitesi, mobilite, adresleme ve yönlendirme, IPv4’e göre 296 kat fazla IP adresi sağlamak diye belirtirsek bu yeni sistemin avantajını anlatmış oluruz.
Yaygınlaşan IPv6 sistemini şu anda; Unix sistemlerinin tamamına yakını, Windows XP SP1 ve sonrası, Windows Server 2003, Windows Server 2008, Windows Vista ve Windows 7 işletim sistemleri desteklerken ilerleyen süreçte daha da geniş kullanım alanı ve gereklilik durumu da olacaktır.
Abdullah Gül Üniversitesi’de yenilikçi ve öncü kurum olma hedefine uygun olarak ülkemizde bu yeni internet adresleme sistemine ilk geçen üniversitelerden birisi olarak IPv6 ‘yı kullanmaya başladı.
6 Ocak, Kaynak: http://ipv6.nedir.com/
Kaynak: http://www.arstechnica.com