Her şey 13.7 milyar yıl önceki bir patlama ile başladı. O günden bu yana sayısız yıldız yaşadı ve öldü. Ölümlerinin ardından yeni yıldızlara can verdiler. Ama artık bu süreç sona gelmiş gibi görünüyor. Popular Science Türkiye dergisi Ocak 2013 sayısında Tuna Emren imzalı yazıda bu sürece değiniyor.
İngiltere Kızılötesi Teleskobu, Japon Subaru Teleskobu ve Hawaii ile Şili’deki VLT Teleskopları ile üç koldan yürütülen çalışmalar sonucunda evrenimizin yıldız üretme yeteneğinin tükenme aşamasına geldiği gibi bir sonuç çıktı.
İlk yıldızların oluşumu ile birlikte ömürlerini hızlı şekilde tüketmeleri sonucunda ikinci nesil yıldızlar için gerekli malzemeler açığa çıkmış oldu. Ardından üçüncü nesil yıldızlar geldi ki bunların içinde Güneş’te bulunuyor. Fakat artık milyarlarca yıl önceki yoğun yıldız üretim sürecinin geride kaldığını ortaya çıkaran astronomlar önümüzdeki bir milyar yıllık süreç sonunda yeni yıldızların oluşamayacağı sonucunu çıkaran araştırmalarını açıkladılar.
Araştırmalara katılan teleskoplar 2, 4, 6 ve 9 milyar öncesine odaklanarak topladıkları detaylı veriler sonucunda bu karara vardıracak bilgileri sağladı. Araştırmaya öncülük yapan Leiden Üniversitesi’nden David Sobral ‘ Evren çok uzun ve ciddi bir krizle karşı karşıya. Şu andaki kozmik oluşumlar zirve noktasının yüzde 3’ü kadar. Yeterince vaktimiz olsaydı yeni oluşacak yıldız sayısının şu anki yıldız sayısının yüzde 5’ini geçmeyeceğini görecektik.’ diyerek konuyu net bir biçimde açıklıyor.
Artık daha yaşlı bir evren içinde yaşadığımız ortada. Eski hareketli ve karmaşık günlerine göre daha sakin bir evrende yaşadığımıza göre bu günlerin tadını çıkarmak lazım.